Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin 1. Etabı Tamamlandı

Üniversitemiz ile Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan 11 Nisan 2016 tarihli protokol kapsamında ''Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi'' arazisi Rektörlüğümüze tahsis edilmiştir.

Söz konusu protokol dâhilinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan ''Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. Etap Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri İnşaatı“ temel atma töreni 29 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleşmiştir.

Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi İstanbul Maltepe İlçesi, Başıbüyük semtinde, D100 caddesi üzerinde, daha önce Org. Kenan Evren Kışlası olarak kullanılan 245 hektarlık bölgededir.

3 etap olarak planlanan külliyenin; 1. etabında yer alan Mühendislik Fakültesi (5 blok) ile Teknoloji Fakültesinin (4 blok ve 2 hangar), ısı merkezleri ve kafeterya ile alt yapı ve çevre düzenlemesi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca tamamlanarak geçici kabulü yapılmış ve 01.09.2021 tarihinde Üniversitemize teslim edilmiştir.

Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri ile ek binaların toplam inşaat alanı 93.081,95 m2 olup, binalar Türk Mimarisinden ilham alınarak “avlu merkezli yapılar” formunda tasarlanmıştır. Proje sürecinde kullanıcı talepleri ve potansiyel öğrenci artışının dikkate alındığı binalarda; derslikler, laboratuvarlar, atölyeler, öğretim üyesi odaları, toplantı ve seminer odaları, mescit ve sığınaklar yer almaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. Etap kapsamında “yeşil” bir binaya katkıda bulunan çeşitli tasarım stratejileri ve ürünleri kullanılması önemsenmiştir. Bu amaçla; enerji ve su verimliliğinin sağlanması hedeflenmiş olup ısıtma ve soğutma sistemleri merkezi olarak tasarlanmış, yüksek verimli cihaz tercihi yapılmıştır. Yağmur suyunun peyzaj sulama sisteminde kullanılması su verimliliğini sağlayacaktır.

Ayrıca bina çatılarına yerleştirilen yaklaşık 2 MWp fotovoltaik güneş panelleri ile enerji üretimi sağlanması hedeflenmektedir. Kampüs kendi enerjisinin büyük bir kısmını yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi ile kendisi üretecektir.

Doğal kaynakları korumak konusunda duyarlı, çevreci bir yaklaşım benimsenerek mevcut ekosistemin korunması amaçlanmıştır. Külliye sınırları içerisinde bulunan bitki örtüsünün, mevcut su kaynaklarının ve derelerin korunması hedeflenmiş bu amaçla arazi içerisindeki Çobanlar Deresi temizleme ve ıslah çalışmaları yaptırılmıştır.

Sıfır atık planlaması ile atık yönetimi, kirlilik ve atık azaltma önlemlerinin alınması ve geri dönüşüm hedeflenmektedir. Minimum karbon salınımı, enerji, su ve diğer kaynakların verimli kullanılması planlanmaktadır.

Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı güz dönemi itibariyle Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nde faaliyetlerine başladılar.

 

HIZLI ERİŞİM